Αρχική » Ανθρώπινο Δυναμικό » Μέλη ΔΕΠ » Βιογραφικό Σ. Πριόβολου

Πριόβολου-Γεωργαλά Στυλιανή

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή  του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γαλλική Φιλολογία στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Dottore in Lettere του Πανεπιστημίου της Ρώμης - LA SAPIENZA - με υποτροφία του Ιταλικού κράτους και διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε καθηγήτρια ελληνικής, γαλλικής και ιταλικής γλώσσας στο Διδασκαλείο Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1974-1985), καθηγήτρια της Λατινικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας (1986-1988) και ειδική εισηγήτρια της λατινικής και ιταλικής γλώσσας στην επιτροπή εισιτηρίων εξετάσεων ΑΕΙ και στην επιτροπή επιλογής Ελλήνων του εξωτερικού.

Μέλος ελληνικών και ευρωπαϊκών επιστημονικών εταιριών: Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, Istituto di studi Romani, Centro di studi Ciceroniani, Γραμματέας της de Société Européenne Culture στην Ελλάδα.

Σήμερα είναι Καθηγήτρια στη Φιλοσοφική Σχολή  του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών.

Διδάσκει Λατινική-Ιταλική Φιλολογία, Ιστορία της Λατινικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Μεσαιωνική Λατινική Λογοτεχνία, (θρησκευτική και κοσμική), Μεσαιωνική Λατινική και Ιταλική Λογοτεχνία και το θεατρικό έργο του Dario Fo.

Tα τελευταία χρόνια διεξάγει έρευνα με αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη Λατινική Λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτελέσματα της έρευνας εκτίθενται σε δύο μελέτες που έχουν εκδοθεί και αναφέρονται στη συνέχεια, και σε μια τελευταία μελέτη υπό έκδοση με τίτλο: «Το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα “Rosa fresca aulentissima” με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo».   Συγγραφέας πολλών μελετών, όπως: «Osservazioni filologiche e correzioni nei brani italiani e latini delle commedie cretesi del sec.XVII», «Οι λατινικές μεταφράσεις της Οδύσσειας κατά την Αναγέννηση», «Η Λατινική στην Ιόνιο Ακαδημία», «Carmina Burana veris et amoris», «Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus», «Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea».

Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα «Σωκράτης». Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Εκπρόσωπος της Εθνικής Αρχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα «L’ Europe plurilingue - Lingua Train» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση των ολιγότερο ομιλούμενων γλωσσών.

Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001.

Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠ.Ε.Π.Θ., Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, Αντιπρόεδρος της εθνικής συντονιστικής επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας ( Σ.Ε.Π.Ι.)

Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE  al merito della Repubblica Italiana, 2002. Έχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007.

Αρθρογραφεί στον ημερήσιο τύπο για θέματα παιδείας και κριτικής επιστημονικών και λογοτεχνικών βιβλίων.